Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 kwie 2014, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
Mam półprostą, na której odłożony jest odcinek AB. Chcę od punktu B odłożyć następny odcinek o długości d, aby otrzymać odcinek BC. Interesuje mnie najprostszy wzór na współrzędne punktu C, który będzie miał zastosowanie w arkuszu kalkulacyjnym, czyli chyba najlepiej coś w stylu: x=...; y=... Nie mam kompletnie pojęcia jak go znaleźć w internecie ani jak go wyprowadzić. Podejrzewam, że będą potrzebne wzory: na długość odcinka \(\displaystyle{ \left|AB\right|= \sqrt{\left(x_{2}-x_{1})\right^2+\left(y_{2}-y_{1}\right)^2}}\) i na równanie prostej przechodzącej przez odcinek: \(\displaystyle{ \left(x_{2}-x_{1})\right\left(y-y_{1})\right=\left(y_{2}-y_{1})\right\left(x-x_{1})\right}\). Nigdy nie byłem dobry z matematyki, szkoła mi ją obrzydziła. Dopiero po latach zaczynam ją doceniać i podziwiać, dlatego proszę o wyrozumiałość.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
Wyznacz wzór tej prostej w postaci funkcji afinicznej. Tzn. jakiś punkt + wektor. ( najlepiej punkt A)
Masz wektor. Dodawaj go do punktu końcowego odcinka (punktu B). Jeśli chcesz punkt w dowolnym oddaleniu, to przeskaluj sobie wektor.
Masz wektor. Dodawaj go do punktu końcowego odcinka (punktu B). Jeśli chcesz punkt w dowolnym oddaleniu, to przeskaluj sobie wektor.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 kwie 2014, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
Dziękuję za odpowiedź. Brzmi to obiecująco. Jednocześnie przepraszam, bo niestety nie jestem w stanie tego ogarnąć na podstawie tego jednego Twojego wpisu. Siedzę już kilka godzin nad tym, szukam w sieci informacji, ale to co znajduję jest dla mnie zbyt skomplikowane. Nie wiem jak przekształcić wzór tej prostej na postać afiniczną. Wydaje mi się, że moim celem jest osiągnięcie wzoru na ten punkt w postaci x=..., y=... Ta postać afiniczna przybliży nas do tego celu? Mógłbyś ją napisać?
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
Ja też dawno nie miałem do czynienia z matematyką. Będzie to wyglądało jakoś tak:
\(\displaystyle{ af((x_1,y_1),(x_2,y_2))=(x_1,y_1)+ lin\left( \left[ x_2-x_1,y_2-y_1\right] \right)}\)
To lin oznacza w praktyce to co
\(\displaystyle{ t \cdot \left[ x_2-x_1,y_2-y_1\right]}\)
dla dowolnego t.
To znaczy, że aby opisać prostą potrzebujesz dwa punkty i tylko tyle.
\(\displaystyle{ af((x_1,y_1),(x_2,y_2))=(x_1,y_1)+ lin\left( \left[ x_2-x_1,y_2-y_1\right] \right)}\)
To lin oznacza w praktyce to co
\(\displaystyle{ t \cdot \left[ x_2-x_1,y_2-y_1\right]}\)
dla dowolnego t.
To znaczy, że aby opisać prostą potrzebujesz dwa punkty i tylko tyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 kwie 2014, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
Ok. Mamy równanie w postaci afinicznej. Co dalej zrobić, żeby otrzymać to czego szukam, czyli \(\displaystyle{ x_{c}=..., y_{c}=...}\)?
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
Aby otrzymać inny punkt z tej prostej, wymyślasz sobie jakieś t i do punktu A dodajesz
\(\displaystyle{ t \cdot \left[ x_2-x_1,y_2-y_1\right]}\) (współrzędne wektora są przecież znane!)
\(\displaystyle{ t \cdot \left[ x_2-x_1,y_2-y_1\right]}\) (współrzędne wektora są przecież znane!)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 kwie 2014, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Odłożenie odcinka na półprostej w arkuszu kalkulacyjnym
Dzięki. Już wszystko wiem: Pozdrawiam.
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.edu.pl/forum/temat,studia,4439,0