Mam za zadanie zapisać taką krzywą we współrzędnych biegunowych i podać jej postać parametryczną.
\(\displaystyle{ (x^2+y^2-2rx)^2-l^2(x^2+y^2)=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ r}\) to promień okręgi i \(\displaystyle{ r,l>0}\). Mogę prosić o jakąś pomoc, bo wykonuję podstawienie
\(\displaystyle{ x=\rho\cos(\phi)}\)
\(\displaystyle{ y=\rho\sin(\phi)}\)
i nie wiem co i tak z tym zrobić.
Współrzędne biegunowe
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 37 razy
Współrzędne biegunowe
Tak też zrobiłem i otrzymałem następujące równanie:
\(\displaystyle{ \rho^4-4\rho^3r\cos(\phi)+4\rho^2r^2\cos^2(\phi)-l^2\rho^2=0}\)
I nie wiem co dalej mi to daje?
\(\displaystyle{ \rho^4-4\rho^3r\cos(\phi)+4\rho^2r^2\cos^2(\phi)-l^2\rho^2=0}\)
I nie wiem co dalej mi to daje?