sześciokąt foremny stosunek przekątnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

sześciokąt foremny stosunek przekątnych

Post autor: wielkireturner »

Dany jest sześciokąt foremny \(\displaystyle{ ABCDEF}\), w którym punkt \(\displaystyle{ G}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ CD}\). Oblicz stosunek długości odcinków \(\displaystyle{ EG,AG}\).
Mam 2 pytania.
Czy wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{23} }{ \sqrt{17} }}\)?
Czy w układzie liczb zespolonych wyjdzie taki sam stosunek jak w układzie współrzędnych kartezjańskich przy poprawnych obliczeniach?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

sześciokąt foremny stosunek przekątnych

Post autor: SlotaWoj »

  1. A ta błędna formuła, to jaka i po co?
  2. Jak zrobisz rysunek, to będziesz widział, że stosunek ma być \(\displaystyle{ <1}\) .
  3. Ma wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{7}{13}}}\) .
  4. Tak.
ODPOWIEDZ