Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu oraz...
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 265 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu oraz...
W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) dane są \(\displaystyle{ A=\left( -1,0\right)}\), \(\displaystyle{ D=\left( 1,5\right)}\) oraz punkt przecięcia przekątnych \(\displaystyle{ S=\left( 2,3\right)}\). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu oraz jego pole, jeżeli \(\displaystyle{ \left| DC\right|= \sqrt{5}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trapezu oraz...
Punkt C to przecięcie prostej AS i okręgu o środku w D i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+1 \\ (x-1)^2+(y-5)^2=5 \end{cases}}\)
Dalej pewnie potrafisz.
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+1 \\ (x-1)^2+(y-5)^2=5 \end{cases}}\)
Dalej pewnie potrafisz.