Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 kwie 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Szukam równania, dzięki któremu będę mógł obliczyć współrzędne punktu przecięcia odcinka z okręgiem przy następujących założeniach:
- dany jest punkt \(\displaystyle{ A (x_A,y_A)}\)
- dany jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
- dany jest promień okręgu \(\displaystyle{ r}\)
Z punktu \(\displaystyle{ A}\) rysujemy okrąg o promieniu \(\displaystyle{ r}\). Punkt \(\displaystyle{ A}\) jest też początkiem odcinka, który względem osi \(\displaystyle{ Y}\) nachylony jest o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) . Drugim końcem odcinka ma być punkt przecięcia odcinka z narysowanym okręgiem, którego współrzędne trzeba obliczyć.
Szukane są \(\displaystyle{ B(x_B, y_B)}\).
Chciałem wyprowadzić wzory wychodząc od układu równań:
- prostej w postaci kierunkowej (co pozwoli wykorzystać wspomniany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) )
- z równania okręgu w układzie współrzędnych.
Jednak rozwiązanie tego układu się komplikuje. Czy jest łatwiejszy sposób?
Pozdrawiam
- dany jest punkt \(\displaystyle{ A (x_A,y_A)}\)
- dany jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
- dany jest promień okręgu \(\displaystyle{ r}\)
Z punktu \(\displaystyle{ A}\) rysujemy okrąg o promieniu \(\displaystyle{ r}\). Punkt \(\displaystyle{ A}\) jest też początkiem odcinka, który względem osi \(\displaystyle{ Y}\) nachylony jest o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) . Drugim końcem odcinka ma być punkt przecięcia odcinka z narysowanym okręgiem, którego współrzędne trzeba obliczyć.
Szukane są \(\displaystyle{ B(x_B, y_B)}\).
Chciałem wyprowadzić wzory wychodząc od układu równań:
- prostej w postaci kierunkowej (co pozwoli wykorzystać wspomniany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) )
- z równania okręgu w układzie współrzędnych.
Jednak rozwiązanie tego układu się komplikuje. Czy jest łatwiejszy sposób?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2016, o 00:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 kwie 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Nie do końca rozumiem tę podpowiedź. Jakie są korzyści z rozpatrywania tego problemu w początku układu współrzędnych? Problem zostaje ten sam.
Dla mnie sprowadza się to raczej do rozwiązania takiego układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y = \tan \alpha \cdot x + y_A - \tan \alpha \cdot x_A\\ (x- x_A)^{2} + (y- y_A) ^{2} = r^{2} \end{cases}}\)
Może mając na myśli przesunięcie o wektor sugerujesz uproszczenie go?
Pozdrawiam
Dla mnie sprowadza się to raczej do rozwiązania takiego układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y = \tan \alpha \cdot x + y_A - \tan \alpha \cdot x_A\\ (x- x_A)^{2} + (y- y_A) ^{2} = r^{2} \end{cases}}\)
Może mając na myśli przesunięcie o wektor sugerujesz uproszczenie go?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2016, o 21:17 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 kwie 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Jak dokładnie sugerujesz to rozwiązać?
Dla dowolnego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) (na rysunku a) i danych \(\displaystyle{ A (x_A,y_A)}\) oraz znanej średnicy okręgu, chcę wyliczać współrzędne punktu B.
Dla dowolnego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) (na rysunku a) i danych \(\displaystyle{ A (x_A,y_A)}\) oraz znanej średnicy okręgu, chcę wyliczać współrzędne punktu B.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Wsk. Narysuj prostokąt, którego przekątna jest odcinek \(\displaystyle{ AB}\) a boki sa równoległe do osi
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 kwie 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Korzystając z Waszych sugestii i upraszczajac mój układ uzyskałem takie wzory:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_B = \sqrt{ \frac{ r^{2} }{ 1+\tan \alpha ^{2} } } \\ y_B = \tan \alpha \cdot x_B \end{cases}}\)
Oczywiście należy odpowiednio dodać \(\displaystyle{ x_A}\) oraz \(\displaystyle{ y_A}\).
Proszę o weryfikację.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_B = \sqrt{ \frac{ r^{2} }{ 1+\tan \alpha ^{2} } } \\ y_B = \tan \alpha \cdot x_B \end{cases}}\)
Oczywiście należy odpowiednio dodać \(\displaystyle{ x_A}\) oraz \(\displaystyle{ y_A}\).
Proszę o weryfikację.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2016, o 21:17 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
ten pierwiastek da sie uprościc. A wzór na \(\displaystyle{ y_B}\) nie powinien zależeć od \(\displaystyle{ x_B}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 kwie 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Oczywiście, rozumiem. Jeżeli nie ma błędu mogę to wprowadzić do programu.
Dziękuję za wskazówki, pozdrawiam.
Dziękuję za wskazówki, pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 kwie 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Dla tych kilku wartości tangens kąta, które dają 0, wystarczą proste operacje arytmetyczne. Podczas pisania programu poradzę sobie z tym badając wartość kąta na początku funkcji. Jutro sprawdzę, czy to działa.
Czy można to rozwiązać matematycznie dochodząc do lepszego wzoru? Może trzeba podejść do problemu inaczej?
Czy można to rozwiązać matematycznie dochodząc do lepszego wzoru? Może trzeba podejść do problemu inaczej?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 kwie 2016, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie punktu przecięcia odcinka z okręgiem
Zmieniłem podejście...
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha = \frac{x_B}{r} \\ x_B^{2} + y_B^{2} = r^{2} \end{cases}}\)
Co daje...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_B = \sin \alpha \cdot r \\ y_B = r ( 1 - \sin \alpha) \end{cases}}\)
...czyli...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_B = \sin \alpha \cdot r + x_A\\ y_B = r ( 1 - \sin \alpha) + y_A \end{cases}}\)
Czy teraz się zgadza?
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha = \frac{x_B}{r} \\ x_B^{2} + y_B^{2} = r^{2} \end{cases}}\)
Co daje...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_B = \sin \alpha \cdot r \\ y_B = r ( 1 - \sin \alpha) \end{cases}}\)
...czyli...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_B = \sin \alpha \cdot r + x_A\\ y_B = r ( 1 - \sin \alpha) + y_A \end{cases}}\)
Czy teraz się zgadza?