Wyznacz wierzchołki trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 lip 2015, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz wierzchołki trójkąta
Punkt \(\displaystyle{ A=(-2,5)}\) jest wierzchołkiem trojkata rownobocznego \(\displaystyle{ ABC}\) a punkt \(\displaystyle{ S=(4,11)}\) jest środkiem okregu wpisanego w ten trójkąt. Oblicz współrzędne wierzchołków \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\). Bardzo prosze o pomoc bo juz kompletnie nie wiem co z tym zrobic.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2016, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Wyznacz wierzchołki trójkąta
Wyznacz długość odcinka \(\displaystyle{ AS}\). Z tego wyznaczysz promień okręgu wpisanego w trójkąt. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\) (będzie to \(\displaystyle{ y=ax+5+2a}\)).
Z odległości punktu \(\displaystyle{ S}\) od tej prostej wyznaczysz równania dwóch prostych które zawierają boki \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ AB}\) tego trójkąta. Potem możesz próbować z symetralnymi.
Z odległości punktu \(\displaystyle{ S}\) od tej prostej wyznaczysz równania dwóch prostych które zawierają boki \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ AB}\) tego trójkąta. Potem możesz próbować z symetralnymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 lip 2015, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz wierzchołki trójkąta
Wyznaczylem rownania tych prostych jak mówiłeś. Ale nie wiem jak obliczyc współrzędne wierzchołków tego trojkata z symetralnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz wierzchołki trójkąta
Z \(\displaystyle{ 2\overrightarrow{SD}=\overrightarrow{AS}}\) dostajesz D (środek boku BC).
Potem wyznaczasz prostą BC (*) - prostopadła do AD przez D.
Dalej można wyznaczyć okrąg (**) o środku w D i promieniu połowa boku trójkąta.
Szukane to punkty wspólne (*) i (**).
Potem wyznaczasz prostą BC (*) - prostopadła do AD przez D.
Dalej można wyznaczyć okrąg (**) o środku w D i promieniu połowa boku trójkąta.
Szukane to punkty wspólne (*) i (**).
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Wyznacz wierzchołki trójkąta
Wyznacz równanie prostej \(\displaystyle{ AS}\). Punkt leżący na prostej \(\displaystyle{ y=(2-\sqrt{3})x+9-2\sqrt{3}}\) będzie miał współrzędne \(\displaystyle{ (x,y)=(x,(2-\sqrt{3})x+9-2\sqrt{3})}\). Teraz użyj odległości tego punktu od prostej \(\displaystyle{ AS}\) żeby wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\).