Równość w warunku trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: Matiks21 »

Hej,

Mam dość podstawowy problem z którym nie mogę sobie poradzić.

Niech X będzie przestrzenią metryczną z metryką \(\displaystyle{ d}\)

Chcę wykazac że \(\displaystyle{ c=ta+(1-t)b}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ d(a,b)=d(a,c)+d(c,b)}\)
gdzie a,b to elementy X

prosze o pomoc
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: norwimaj »

Zacznij od doprecyzowania, czym jest \(\displaystyle{ X.}\) W przestrzeni metrycznej nie musi być określonego dodawania, a nawet jeśli jakieś dodawanie jest, to nie musi być spełniona własność, o której piszesz. Kontrprzykładem jest metryka miejska.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: Matiks21 »

Przestrzeń unormowana wystarczy?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: matmatmm »

Przestrzeń z metryką miejską można unormować, więc nie wystarczy.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: Matiks21 »

unitarność?

Innego pomysłu nie mam.

Chciałbym zobaczyć dowód przynajmniej dla przypadku przestrzeni euklidesowej.
Gdyż chciałbym dowieść że przy izometrii odcinek przechodzi na odcinek. A w dowodach które spotkałem korzysta się z tego faktu niejawnie.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: norwimaj »

Matiks21 pisze:unitarność?
Prześledź dowód nierówności trójkąta z wykorzystaniem nierówności Cauchy'ego-Schwarza. Przeanalizuj, kiedy może zajść równość.
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: Matiks21 »

jaki dowód? to nie jest aksjomat?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Równość w warunku trójkąta

Post autor: matmatmm »

W przestrzeni unitarnej dowodzi się, że wzór \(\displaystyle{ \|x\|=\sqrt {x\circ x}}\) określa normę.
ODPOWIEDZ