\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-3}{x^{4}} \\
k: 12x-y-8=0}\)
Mam wyznaczyć styczną równoległą do prostej \(\displaystyle{ k}\).
Wyznaczyłem \(\displaystyle{ a=12}\) i pochodną:
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{3}{x^{8}}=12}\)
po obliczeniu wychodzi mi dość dziwny wynik jakim jest
\(\displaystyle{ x_{0}= \frac{1}{ \sqrt[4]{2} }}\), a powinno wyjść \(\displaystyle{ x_{0}=1}\).
Proszę o dokładne rozpisanie tego działania. Z góry dziękuje
Styczna równoległa do wykresu
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 17 sie 2015, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska/lubelskie
Styczna równoległa do wykresu
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Styczna równoległa do wykresu
Błąd!majkyl76 pisze:\(\displaystyle{ f'(x)={\red{\frac{3}{x^8}}\black=12}\)
- \(\displaystyle{ f'(x)=\left(-3\cdot x^{-4}\right)'=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 17 sie 2015, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska/lubelskie
Styczna równoległa do wykresu
Dziękuję za odpowiedź, ale chciałbym wiedzieć, dlaczego po zastosowaniu wzoru na pochodną:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{a}{x} \Rightarrow f'(x)= \frac{-a}{x^{2}}}\) wychodzi źle.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{a}{x} \Rightarrow f'(x)= \frac{-a}{x^{2}}}\) wychodzi źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Styczna równoległa do wykresu
Bo:
- \(\displaystyle{ \frac{a}{x}\neq\frac{a}{x^4}}\)
- \(\displaystyle{ \left(\frac{-3}{x^4}\right)'=\left(-3\cdot x^{-4}\right)'=12\cdot x^{-5}=\frac{12}{x^5}}\)