Napisz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: Dario1 »

Napisz równanie okręgu przechodzącego przez początek układu współrzędnych i stycznego do prostych
\(\displaystyle{ x+2y+9=0}\) oraz \(\displaystyle{ 2x-y-2=0}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: a4karo »

Narysuj to najpierw. Środek tego okręgu leży na prostej, która jest ...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: Dario1 »

Narysowałem. Leży na prostej, która jest równoodległa od tych dwóch prostych i przychodzi przez ich punkt przecięcia. Jednak nie bardzo wiem jak wyznaczyć jej równanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: a4karo »

Taka prosta nazywa sie dwusieczną Możesz powalczyc z tangensami kątów nachylenia, Możęsz też wziąć dwa punkty równo oddalone od punktu przecięcie i leżące na tych prostych i wyznaczyć środek odcinka między nimi.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: Dario1 »

No dobra powiedzmy, że wyznaczyłem równanie tej dwusiecznej. Wyszło mi: \(\displaystyle{ y=-3x-7}\). Co dalej?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: a4karo »

Masz trzy warunki : Równanie prostej na której każdy środek, odległość od początku układu równa odległości od prostych i że początek należy do okresu.. To wystarczy
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Napisz równanie okręgu

Post autor: Dario1 »

A możesz to jakoś rozpisać? Bo nie wychodzi mi to.
ODPOWIEDZ