Okrąg styczny do prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Olka97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2013, o 19:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Okrąg styczny do prostych

Post autor: Olka97 »

Oblicz promień mniejszego z dwóch okręgów stycznych w punkcie \(\displaystyle{ M(2,1)}\) do prostej \(\displaystyle{ x-7y+5=0}\) i jednocześnie stycznych do prostej \(\displaystyle{ x+y+13=0}\). Napisz równania wszystkich okręgów o tym promieniu stycznych jednocześnie do obydwu prostych.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Okrąg styczny do prostych

Post autor: macik1423 »

Najpierw wyznacz równanie prostej przechodzącej przez środek małego koła i przez punkt \(\displaystyle{ M}\). Jest ona prostopadła do prostej \(\displaystyle{ x-7y+5=0}\).
Olka97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2013, o 19:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Okrąg styczny do prostych

Post autor: Olka97 »

Prosta ta będzie miała równanie \(\displaystyle{ 7x+y-15=0}\). A co dalej?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Okrąg styczny do prostych

Post autor: macik1423 »

Dobrze. Środek okręgu leży na tej prostej więc będzie miał współrzędne \(\displaystyle{ S_{1}=(x,y)=(x,-7x+15)}\). Teraz przyrównaj długość odcinka \(\displaystyle{ S_{1}M}\) do odległości punktu \(\displaystyle{ S_{1}}\) od prostej \(\displaystyle{ x+y+13=0}\).
Olka97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2013, o 19:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Okrąg styczny do prostych

Post autor: Olka97 »

Po obliczeniach: \(\displaystyle{ |S _{1}M|=5 \sqrt{2} \vee |S _{1}M|=20 \sqrt{2}}\).
Wiadomo, że bierzemy pod uwagę pierwszy wynik, bo to promień mniejszego okregu.
A co do drugiej części zadania:
Napisz równania wszystkich okręgów o tym promieniu stycznych jednocześnie do obydwu prostych. Będą 4 takie okręgi?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Okrąg styczny do prostych

Post autor: macik1423 »

Tak, będą cztery. Równania dwóch okręgów powinnaś już mieć. Teraz wyznacz sobie punkt przecięcia prostych \(\displaystyle{ x-7y+5=0; x+y+13=0}\). Potem wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ S_{1}}\) i punkt przecięcia się wymienionych prostych. Potem wykorzystaj to że okręgi muszą być równo oddalone od punktu przecięcia prostych do których mają być styczne.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2016, o 22:17 przez macik1423, łącznie zmieniany 1 raz.
Olka97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2013, o 19:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Okrąg styczny do prostych

Post autor: Olka97 »

macik1423, dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ