Znajdź długość promienia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Dario1 »

Okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ S=\left( 1,1\right)}\) odcina na prostej \(\displaystyle{ x-y+4=0}\) cięciwę o długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\). Znajdź długość promienia tego okręgu.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Medea 2 »

Zaznacz w układzie współrzędnych okrąg i prostą, po czym znajdź współrzędne ich wspólnych punktów.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Dario1 »

No zaznaczyłem, ale nie wiem jak znaleźć współrzędne ich wspólnych punktów.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: bosa_Nike »

Na prostej leży punkt najmniej oddalony od środka okręgu. Ten punkt jest środkiem cięciwy.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Milczek »

Znajdź prostą prostopadłą do cięciwy, przechodzącą przez środek okręgu. Niech środkiem cięciwy będzie \(\displaystyle{ P}\) , możesz znaleźć długość odcinka \(\displaystyle{ PS}\) i dalej z tw. pitagorasa.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Dario1 »

No środek cięciwy znalazłem, jest to \(\displaystyle{ \left( -1,3\right)}\), ale jak pozostałe znaleźć to nie wiem.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 17:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: znaleźć.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Milczek »

Odległość środka cięciwy od srodka okręgu ile wynosi...? Masz współrzędne obu punktów.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Dario1 »

Odległość środka cieciwy od środka okręgu wynosi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\). Co dalej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: piasek101 »

Szukasz trójkąta prostokątnego z przeciwprostokątną, która jest promieniem.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Dario1 »

No ta to wychodzi pierwiastek z dziesięciu. Zgadza się?
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Znajdź długość promienia

Post autor: Milczek »

Wstaw obliczenia a ktoś na pewno sprawdzi , będzie nam zdecydowanie łatwiej
ODPOWIEDZ