Styczna do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Styczna do okręgu

Post autor: Dario1 »

Prosta o równaniu \(\displaystyle{ x+3y-17=0}\) jest styczna do okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ S=\left( -1,-4\right)}\). Uzasadnij, że prosta o równaniu \(\displaystyle{ 9x+13y-99=0}\) jest styczna do tego okręgu.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1591
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Styczna do okręgu

Post autor: Gouranga »

zamiana na postać kierunkową + wzór na odległość punktu od prostej
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Styczna do okręgu

Post autor: Milczek »

Znajdź równanie okręgu i układ równań z druga prostą.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1591
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Styczna do okręgu

Post autor: Gouranga »

Milczek, równanie okręgu jest tu zbędne. Mając styczną i środek obliczymy r. Każda prosta oddalona od środka o r jest styczna.
Janpostal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 16 razy

Styczna do okręgu

Post autor: Janpostal »

A do czego jest potrzebna zamiana na postać kierunkowa? Przecież z takiej postaci można już liczyć odległość
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1591
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Styczna do okręgu

Post autor: Gouranga »

dla samej wygody, z ogólnej pewnie się da, ale jednak z kierunkowej częściej się korzysta i jakoś tak łatwiej
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Styczna do okręgu

Post autor: Milczek »

Gouranga pisze:Milczek, równanie okręgu jest tu zbędne. Mając styczną i środek obliczymy r. Każda prosta oddalona od środka o r jest styczna.
Wiem , generalnie o tym wspomniałeś w pierwszym poście.

A poza tym ja zdecydowanie częściej korzystam do liczenia jakichś odległości z postaci ogólnej a nie kierunkowej.
ODPOWIEDZ