Znajdź równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź równanie prostej

Post autor: Dario1 »

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=\left( 2,4\right)}\) i przecinającej proste \(\displaystyle{ 3x+y=0}\) oraz \(\displaystyle{ x-y+4=0}\) w punktach \(\displaystyle{ M,N}\) w
taki sposób, że punkt \(\displaystyle{ P}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ MN}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź równanie prostej

Post autor: piasek101 »

Punkty M i N mają po jednej niewiadomej, porównaj odpowiednie wektory.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź równanie prostej

Post autor: Dario1 »

No ta zgadza się. Znalazłem.
ODPOWIEDZ