Znajdź równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź równanie prostej

Post autor: Dario1 »

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\) i nachylonej do osi \(\displaystyle{ OX}\) pod kątem dwa razy większym niż prostka \(\displaystyle{ k}\). Punkt \(\displaystyle{ A=(4,5)}\), prosta \(\displaystyle{ k}\): \(\displaystyle{ x-3y-9=0}\).

W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ y=\frac34x+2}\) jednak nie wiem z jakiej paki oni dostali taki współczynnik kierunkowy prostej. Według mnie powinien być \(\displaystyle{ \frac23}\). ?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2016, o 19:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Znajdź równanie prostej

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ a_2=\tan 2 \alpha = \frac{2\tan \alpha}{1-\tan^ 2 \alpha} = \frac{2a_1}{1-(a_1)^2}= \frac{2 \cdot \frac{1}{3} }{1-(\frac{1}{3})^2} = \frac{3}{4}}\)


Edit.
1. A jaki będzie współczynnik kierunkowy prostej nachylonej do OX pod kątem trzy razy większym niż prosta dana?
2. A jaki będzie współczynnik kierunkowy prostej nachylonej do OX pod kątem dwa razy mniejszym niż prosta dana?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2016, o 20:26 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Znajdź równanie prostej

Post autor: Dilectus »

Dario1, zwróć uwagę, że chodzi o dwa razy większy kąt, a nie jego tangens, czyli współczynnik kierunkowy szukanej prostej. Stąd tożsamość trygonometryczna zacytowana przez kerajsa, który pokazuje Ci, jak, znając tangens pewnego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), znaleźć tangens kąta dwukrotnie większego.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Znajdź równanie prostej

Post autor: Dario1 »

No ta zgadza się już to obczaiłem.
ODPOWIEDZ