Znajdź obraz punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Znajdź obraz punktu
W czym problem?
Szukasz punktu odbitego symetrycznie względem \(\displaystyle{ y=2x}\).
Znajduje się on na prostej \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x + b}\) i ta prosta przechodzi oczywiście przed punkt \(\displaystyle{ A}\), natomiast punkt symetryczny będzie leżał na tej prostej w takiej samej odległości od \(\displaystyle{ y=2x}\) co punkt \(\displaystyle{ A}\).
Powodzenia w obliczeniach , wstaw je .
Szukasz punktu odbitego symetrycznie względem \(\displaystyle{ y=2x}\).
Znajduje się on na prostej \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x + b}\) i ta prosta przechodzi oczywiście przed punkt \(\displaystyle{ A}\), natomiast punkt symetryczny będzie leżał na tej prostej w takiej samej odległości od \(\displaystyle{ y=2x}\) co punkt \(\displaystyle{ A}\).
Powodzenia w obliczeniach , wstaw je .