Pozostałe współrzędne wierzchołka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Pozostałe współrzędne wierzchołka

Post autor: wikass »

Dwie wysokości trójkąta ABC gdzie \(\displaystyle{ A=(-2, -3}\)) zawarte są w prostych o równaniach \(\displaystyle{ x-2=0}\) i \(\displaystyle{ 2x+3y-1=0}\). oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.

Widziałem podobny temat tutaj na forum, ale nie rozumiem tego fragmentu:
"Ponieważ wysokość poprowadzona z wierzchołka B jest prostopadła do boku \(\displaystyle{ AC}\), to równanie prostej zawierającej ten bok ma postać \(\displaystyle{ y=-3}\)."


Może mi ktoś to precyzyjnie wyjaśnić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pozostałe współrzędne wierzchołka

Post autor: piasek101 »

Prosta (tu) \(\displaystyle{ x-2=0}\) jest pionowa (na układzie), zatem bok do niej prostopadły leży na poziomej, a ta (cytowana) to np \(\displaystyle{ y=-3}\)
ODPOWIEDZ