- zadanie 276, nie mogę wstawic, poniewaz zdjecie jest zbyt duze.
Nie moge pojąć dlaczego w tym zadaniu nie moge poprowadzić prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ y=2x=3}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\), następnie ich punkt wspólny...
Prawidłowo jest zrobić prostą \(\displaystyle{ AB}\), potem prostopadłą do niej, przechodzącą przez \(\displaystyle{ A}\) i dopiero punkt wspólny...
Nie mogę ogarnąć dlaczego jest tak, a nie inaczej. Jest ktoś w stanie wytlumaczyć?
Współrzędne wierzchołka
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
Współrzędne wierzchołka
Bardzo dobrze widać to na rysunku, narysuj sobie na nim prostą prostopadłą do czerwonej prostej przechodzącą przez punkt C i A, da się?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Współrzędne wierzchołka
Rozwiązanie na wektorach:
\(\displaystyle{ C=\left( x,2x+3\right) \\
\vec{AB}\circ \vec{AC}=0 \\
\left[ 5-17,2-(-2)\right] \circ \left[ x-17,2x+3-(-2)\right]=0 \\
-12 \cdot (x-17)+4 \cdot (2x+5)=0 \\
x= 56 \\
C=\left( 56,115 \right)}\)
b)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}\left| \vec{AB} \times \vec{AC}\right| \\
P= \frac{1}{2} \left|\left[ -12,4\right] \times \left[ 39,117\right] \right| =\frac{1}{2} \left| -12 \cdot 117-4 \cdot 39\right| =...}\)
\(\displaystyle{ C=\left( x,2x+3\right) \\
\vec{AB}\circ \vec{AC}=0 \\
\left[ 5-17,2-(-2)\right] \circ \left[ x-17,2x+3-(-2)\right]=0 \\
-12 \cdot (x-17)+4 \cdot (2x+5)=0 \\
x= 56 \\
C=\left( 56,115 \right)}\)
b)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}\left| \vec{AB} \times \vec{AC}\right| \\
P= \frac{1}{2} \left|\left[ -12,4\right] \times \left[ 39,117\right] \right| =\frac{1}{2} \left| -12 \cdot 117-4 \cdot 39\right| =...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 7 razy
Współrzędne wierzchołka
Wektory odpadaja. Janpostal masz racje, ale nigdy nie moge poprowadzić takiej które odpowiada warunka zadania...
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Współrzędne wierzchołka
Zrób takWektory odpadaja.
1. Rysunek w układzie współrzędnych.
2. Wyznacz równanie prostej, na której leży bok \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta - wiesz, równanie prostej przechodzącej przez dwa dane punkty.
3. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ AB}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\).
4.Znajdź punkt przecięcia prostej wyznaczonej w p-kcie 3. z prostą \(\displaystyle{ y=2x+3}\) Będzie to właśnie szukany wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) trójkąta.
5. pole tego trójkąta jest oczywiste, jeśli znajdziesz długości odcinków \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
Współrzędne wierzchołka
No właśnie s tego powodu nie możesz zastosować pierwszego sposobu który opisałeś bo nie wiesz czy prosta prostopadła do tej prostej zawiera się w tym boku. Więc możesz rozwiązać to tylko w ten drugi sposób który opisałeś