Oblicz promień okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: wikass »

Środek okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A=(3,0)}\) i \(\displaystyle{ B=(0,1)}\) należy do prostej \(\displaystyle{ y=x+2}\). Oblicz długość promienia tego okręgu.
szw1710

Oblicz promień okręgu

Post autor: szw1710 »

Zrób sobie rysunek. Jaki warunek musi spełniać ten środek?
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: wikass »

nic więcej nie ma.
szw1710

Oblicz promień okręgu

Post autor: szw1710 »

To ja wiem - dane wystarczają do rozwiązania zadania. Dałem Ci wskazówkę, jeśli tego nie zauważyłeś.
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: wikass »

Zrobiłem to w ten sposób, ze poprowadziłem prosta prostopadła przechodząca przez jeden z tych punktów, następnie punkt przecięcia prostych i odległość punktu ktory postawiłem odn punktu przecięcia.
szw1710

Oblicz promień okręgu

Post autor: szw1710 »

Prostopadłą do czego?
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: wikass »

do prostej przechodzacej przez srodek
szw1710

Oblicz promień okręgu

Post autor: szw1710 »

Ale przecież tego środka szukasz.

Jaki warunek spełniają punkty leżące na okręgu?
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: wikass »

Są równo oddalone od środka.
szw1710

Oblicz promień okręgu

Post autor: szw1710 »

Skasowałem błędną wskazówkę. Ale jak już to wiesz, to przypomnij sobie wzór na odległość punktów i napisz odpowiednie równanie. Niech \(\displaystyle{ (x,x+2)}\) będzie tym środkiem.
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: wikass »

dlaczego \(\displaystyle{ (x,x+2)}\) jest środkiem?
szw1710

Oblicz promień okręgu

Post autor: szw1710 »

A co masz powiedziane w zadaniu?
wikass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lut 2016, o 03:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

Oblicz promień okręgu

Post autor: wikass »

okej, już wiem. Tylko teraz nie wiem co zrobić....
ODPOWIEDZ