Optymalizacja w geometrii analitycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
Optymalizacja w geometrii analitycznej
Prosta l, na której leży punkt \(\displaystyle{ A=(2, 5)}\) , przecina parabolę o równaniu \(\displaystyle{ y= x^{2}}\) w dwóch różnych punktach \(\displaystyle{ B=( x_{1} , y_{1} )}\) i \(\displaystyle{ C=( x_{2} , y_{2} )}\) . Oblicz wartość współczynnika kierunkowego prostej l, przy której suma \(\displaystyle{ y_{1}+y _{2}}\) osiągnie wartość najmniejszą.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Optymalizacja w geometrii analitycznej
Z informacji, że punkt \(\displaystyle{ A}\) należy do Twojej prostej masz: \(\displaystyle{ b=5-2a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Optymalizacja w geometrii analitycznej
Zanim spanikujesz zapisz wszystkie równania. Poszukująca podała jedno z nich.
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Optymalizacja w geometrii analitycznej
Jak zapiszesz równaniem, że prosta przecina parabolę w punkcie \(\displaystyle{ (x,y)}\)