Kąt między przekątnymi
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 14 lut 2016, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bożencinki
Kąt między przekątnymi
Mamy taki równoległobok: . Wektor \(\displaystyle{ \vec a}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ [2, 1, 3]}\), a wektor \(\displaystyle{ \vec b}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ [-1, 2, 1]}\). Wektor \(\displaystyle{ \vec c}\) będzie sumą tych wektorów, a wektor \(\displaystyle{ \vec d}\) ich różnicą. Mam obliczyć kąt między prostymi, które zawierają te przekątne. Mogę skorzystać od razu z iloczynu skalarnego dla wektorów \(\displaystyle{ \vec d}\) i \(\displaystyle{ \vec c}\), czy muszę robić jakieś inne triki?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2016, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Kąt między przekątnymi
Żadne tricki nie są potrzebne.
Mnie pasuje, aby wektor \(\displaystyle{ \vec{d}}\) był zwrócony w prawo, tak jak wektor \(\displaystyle{ \vec{c}}\), więc \(\displaystyle{ \vec{d}=\vec{b}-\vec{a}}\), a nie \(\displaystyle{ \vec{d}=\vec{a}-\vec{b}}\).
Mnie pasuje, aby wektor \(\displaystyle{ \vec{d}}\) był zwrócony w prawo, tak jak wektor \(\displaystyle{ \vec{c}}\), więc \(\displaystyle{ \vec{d}=\vec{b}-\vec{a}}\), a nie \(\displaystyle{ \vec{d}=\vec{a}-\vec{b}}\).