Dwie proste prostopadłe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
paos3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 12 paź 2015, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dwie proste prostopadłe

Post autor: paos3 »

Wyznacz prostą \(\displaystyle{ l}\) , przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ (1,0,-1)}\) i prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ x+1= \frac{y-1}{2}= \frac{-z}{3}}\)
Proszę o szybką pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2016, o 16:30 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dwie proste prostopadłe

Post autor: Kacperdev »

Na czym polega problem?
paos3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 12 paź 2015, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dwie proste prostopadłe

Post autor: paos3 »

Ustalam wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ [a,b,c]}\), następnie mnożę \(\displaystyle{ [a,b,c][1,2,3]=0}\) ponieważ są prostopadłe, \(\displaystyle{ A+2B-3C=0}\), i gdyby się przecinały to bym ustalił punkt, ale tego nie mam podanego. Nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2016, o 17:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dwie proste prostopadłe

Post autor: Kacperdev »

Zgadza się, polecenie jest niekompletne, bądź chodziło o wskazanie tego pęku prostych.
ODPOWIEDZ