Położenie prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Limes_Superior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 14 lut 2016, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bożencinki

Położenie prostych

Post autor: Limes_Superior »

Zbadać wzajemne położenie prostych:
\(\displaystyle{ l_{1} = \frac {x-1}{2} = \frac {y+3}{-4} = \frac {z-2}{10}

l_{2} = \begin{cases} x=6-t \\ y=1+2t \\ z=-5t \end{cases}, t \in R}\)

wykorzystując między innymi wektory kierunkowe.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Położenie prostych

Post autor: Kartezjusz »

Z postaci pierwszej łatwo uzyskać postać parametryczną.
ODPOWIEDZ