Matematyczny zapis

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyczny zapis

Post autor: Milczek »

Czy istnieje jakaś formuła korzystając z symboli matematycznych wyrażająca zdanie : Prosta (\(\displaystyle{ |AB|, k,}\) odcinek \(\displaystyle{ l}\)) zawiera się na prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\).
?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Matematyczny zapis

Post autor: jutrvy »

No tak, prosta i odcinek to zbiory. Jak się pisze, że jeden zbiór zawiera się w drugim?

Np. prosta

\(\displaystyle{ l = \lbrace (x,y)\in\RR^2\colon y=ax+b\rbrace}\),

oraz odcinek, np.

\(\displaystyle{ k = \lbrace (x,y)\in[a,b]\times\RR\colon y=ax+b\rbrace}\), gdzie \(\displaystyle{ a<b}\).

Wtedy oczywiście odcinek \(\displaystyle{ k}\) zawiera się w prostej \(\displaystyle{ l}\), co zapiszemy \(\displaystyle{ k \subseteq l}\).
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyczny zapis

Post autor: Milczek »

Dzięki wielkie, chodziło mi przede wszystkim o symbol \(\displaystyle{ \subseteq}\). Został mi wytknięty błąd za \(\displaystyle{ \subset}\) co jak widać było słuszne.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Matematyczny zapis

Post autor: a4karo »

Nie było. Prawdą jest, że \(\displaystyle{ A\subset A}\).
Używanie symbolu \(\displaystyle{ \subseteq}\) ma sens tylko wtedy, gdy naprawdę, ale to naprawdę zależy na podkreśleniu, że zbiory MOGĄ być równe.
ODPOWIEDZ