Nierówność trzech zmiennych w trójwymiarze
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Nierówność trzech zmiennych w trójwymiarze
Jak narysować w trójwymiarze część przestrzeni, która spełnia takie nierówności?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge 0 \\ y \ge 1 \\ z \ge 2 \end{cases}}\)
Myślę, że będzie to nieograniczona część przestrzeni. Gdy do dwóch zmiennych dochodzi trzecia, moja wyobraźnia przestrzenna nie radzi sobie z czymś takim..
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge 0 \\ y \ge 1 \\ z \ge 2 \end{cases}}\)
Myślę, że będzie to nieograniczona część przestrzeni. Gdy do dwóch zmiennych dochodzi trzecia, moja wyobraźnia przestrzenna nie radzi sobie z czymś takim..
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Nierówność trzech zmiennych w trójwymiarze
Tak, myślę że można to nazwać nieskończonym prostopadłościanem (nie wiem, czy istnieje taki termin) z wierzchołkiem w punkcie \(\displaystyle{ (0,1,2)}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Nierówność trzech zmiennych w trójwymiarze
Tak. Będzie to obszar ograniczony przez trzy płaszczyzny.
Czy ktoś doradzi jak ładnie to narysować?
Czy ktoś doradzi jak ładnie to narysować?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Nierówność trzech zmiennych w trójwymiarze
Zacznij od sytuacji, gdzie jedna z nierówności staje się równością, a potem analizuj położenie przy powrocie do nierówności. To jest przesunięcie sytuacji dla \(\displaystyle{ x \ge 0 ; y \ge o ; z \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Nierówność trzech zmiennych w trójwymiarze
\(\displaystyle{ x\geq 0}\) to prawa półprosta
gdy dodasz do tego \(\displaystyle{ y\geq 0}\) dostaniesz pierwszą ćwiartkę.
dodając \(\displaystyle{ z\geq 0}\) masz pierwszy oktant.
Widziałaś kiedyś róg pokoju?
gdy dodasz do tego \(\displaystyle{ y\geq 0}\) dostaniesz pierwszą ćwiartkę.
dodając \(\displaystyle{ z\geq 0}\) masz pierwszy oktant.
Widziałaś kiedyś róg pokoju?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Nierówność trzech zmiennych w trójwymiarze
Już czaje. Róg pokoju jest tu najlepszym przykładem, który pomoże mi to sobie wyobrazić.
Narysowałem najpierw układ współrzędnych na płaszczyźnie, potem dorysowałam trzecią oś, na której jest zmienna\(\displaystyle{ z}\). Łatwiej będzie mi narysować to, gdy zacznę numerowanie na osi \(\displaystyle{ OZ}\), rosnąco wgłąb kartki. Prztem zrobiłam na odwrót i to mnie zmyliło.-- 9 lut 2016, o 18:12 --Jeszcze jedno pytanko.
Jak wygląda w przestrzeni taka nierówność?
\(\displaystyle{ 1 \le x^2 + y^2 +z^2 \le 3}\).
Narysowałem najpierw układ współrzędnych na płaszczyźnie, potem dorysowałam trzecią oś, na której jest zmienna\(\displaystyle{ z}\). Łatwiej będzie mi narysować to, gdy zacznę numerowanie na osi \(\displaystyle{ OZ}\), rosnąco wgłąb kartki. Prztem zrobiłam na odwrót i to mnie zmyliło.-- 9 lut 2016, o 18:12 --Jeszcze jedno pytanko.
Jak wygląda w przestrzeni taka nierówność?
\(\displaystyle{ 1 \le x^2 + y^2 +z^2 \le 3}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy