Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kinia7 »

.

Wszystkie krawędzie sześcianu o boku 40 poddano frezowaniu frezem o średnicy 12


Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/3N72/
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: Chromosom »

Niech bok sześcianu to \(\displaystyle{ 40=a}\), promień to \(\displaystyle{ \frac{12}{2}=R}\). Rozważmy tę bryłę w układzie trójwymiarowym zmiennych \(\displaystyle{ x,y,z}\), może ona być podzielona na mniejsze fragmenty płaszczyznami \(\displaystyle{ x=R,\ x=a-R}\) i podobnie dla pozostałych zmiennych. Całkowita objętość to \(\displaystyle{ a^3-12V_1-8V_2}\) gdzie \(\displaystyle{ V_1}\) to objętość \(\displaystyle{ \tfrac14}\) walca o wysokości \(\displaystyle{ a-2R}\) oraz promieniu \(\displaystyle{ R}\), natomiast \(\displaystyle{ V_2}\) to objętość bryły ograniczonej następującymi równaniami

\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2+y^2=R^2\\ y^2+z^2=R^2& x \ge 0,\ y \ge 0,\ z \ge 0\\ x^2+z^2=R^2\end{cases}}\)

Oznacza to, że trzeba obliczyć całkę podwójną z \(\displaystyle{ \min\left(R^2-x^2,\ R^2-y^2\right)}\) w obszarze \(\displaystyle{ x^2+y^2=R^2}\). Taką całkę można zastąpić dwukrotnością całki z \(\displaystyle{ R^2-y^2}\) z dodatkowym ograniczeniem \(\displaystyle{ x \ge y}\), proponuję zamianę na współrzędne biegunowe. Myślę że jest łatwiejszy i szybszy sposób.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: Kartezjusz »

Frez był okrągły czy kwadratowy?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kruszewski »

A są takie?
W.Kr.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: Kartezjusz »

To determinuje kształt wgłębień.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kinia7 »

Chromosom pisze:Taką całkę można zastąpić dwukrotnością całki z \(\displaystyle{ R^2-y^2}\) z dodatkowym ograniczeniem \(\displaystyle{ x \ge y}\), proponuję zamianę na współrzędne biegunowe. Myślę że jest łatwiejszy i szybszy sposób.
jak będzie wyglądać ta całka, jakie granice całkowania?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kruszewski »

Kartezjusz pisze:To determinuje kształt wgłębień.
Ja pytałem: czy są frezy okrągłe, kwadratowe?
W.Kr.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: Kartezjusz »

Nie wiem. Wiem, że mogą odkrawać różnie.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kruszewski »

Żaden frezer tak nie powie.
W.Kr.-- 11 lut 2016, o 02:26 --Proszę zauważyć, że frezując krawędzie tak jak na rysunku przerabiamy na wióra objętość równą sumie objętości walców o średnicy freza i długościach równych wysokości sześcianu i dwu walców o długości jego krawędzi pomniejszonej o średnicę freza.
W.Kr.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kinia7 »

Chromosom pisze:Taką całkę można zastąpić dwukrotnością całki z \(\displaystyle{ R^2-y^2}\) z dodatkowym ograniczeniem \(\displaystyle{ x \ge y}\), proponuję zamianę na współrzędne biegunowe. Myślę że jest łatwiejszy i szybszy sposób.
jak będzie wyglądać ta całka, jakie granice całkowania?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: SlotaWoj »

Bryła \(\displaystyle{ V_2}\) zdefiniowana przez Chromosoma jest bryła wypukłą, a to co trzeba odjąć 8 razy bryłą wypukłą nie jest. Trzeba narożniki załatwić inaczej.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kinia7 »

SlotaWoj pisze:Trzeba narożniki załatwić inaczej.
Czy ktoś wie jak?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: SlotaWoj »

Ja bym odjął \(\displaystyle{ 8 \times}\) sześcian o boku \(\displaystyle{ R}\) i dodał \(\displaystyle{ 32 \times}\) „takie cóś” ograniczone trzema płaszczyznami i pobocznicą walca.
Rozrysuj sobie zakończenie tego zagłębienia ćwierćwalcowego i podziel na pół – to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{32}}\) tego, co trzeba dodać.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2017, o 13:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: kinia7 »

Ale z tego wynika, że w każdym rogu trzeba dodać cztery "takie cóś". Jak to pogodzić z tym, że w rogu schodzą się tylko trzy krawędzie (trzy walce)?
Poza tym w ogóle nie mogę sobie tego wyobrazić. Napisz jaką całkę i w jakich granicach mam liczyć.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Oblicz objętość sześcianu po obróbce

Post autor: SlotaWoj »

Masz rację. Powinienem napisać \(\displaystyle{ 48 \times}\). Powyżej nie poprawiam.-- 18 lut 2016, o 03:17 --To „cóś” wygląda tak:



i jest częścią wspólną następujących fragmentów przestrzeni:
  • \(\displaystyle{ \newrgbcolor{dg}{0 0.5 0}{\red{(x-R)^2+(y-R)^2\ge R^2}} \\
    {\blue{-x+y\ge 0}} \\
    {\dg{x-z\ge 0}} \\
    {\black{z\ge 0}}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ