Współrzędne punktu na okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lut 2016, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Część,
Chciałbym obliczyć współrzędne punku na okręgu, który przecina prosta na danym stopniu w okręgu.
Posiadam współrzędne środka, stopień, promień. W jaki sposób się do tego zabrać, czy może jest to nie wystarczająca ilość danych?
Chciałbym obliczyć współrzędne punku na okręgu, który przecina prosta na danym stopniu w okręgu.
Posiadam współrzędne środka, stopień, promień. W jaki sposób się do tego zabrać, czy może jest to nie wystarczająca ilość danych?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lut 2016, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Źle narysowałem, kąt między tą chudą kreską gdzie jest 0, a prostą z punktem P, to np. 100°.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
To jaki kąt jest pomiędzy grubą kreską a osią poziomą. Nie zapomnij o orientacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lut 2016, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Nie wiem, znam kąt między chudą, a grubą kreską. Ogólnie rzecz biorąc chcę obliczyć równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu i punktu na okręgu który jest 'położony' na danym stopniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Jak chcesz liczyć katy od osi pionowej i w kierunku ruchu wskazówek zegara, to lepiej zastosować niestandardową parametryzację tego okręgu: tu np \(\displaystyle{ x(t)=1+\sin t,\ y=1+\cos t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Parametrem, czasem, kątem?. Weż ołówek i rysuj położenie punktu \(\displaystyle{ (x(t),y(t))}\) gdy \(\displaystyle{ t}\) rosnie od zera do .... W ten sposób zobaczysz jaka role odgrywa \(\displaystyle{ t}\). I w ten sposób znajdziesz współczędne
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lut 2016, o 13:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Jaką pionową? Przecinającą środek okręgu? Zależy, jakby tu ująć - z której strony.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Jeśli środek okręgu ma współrzędne \(\displaystyle{ \left( x _{s},y _{s} \right)}\) i liczysz kąt od pionu zgodnie ze wskazówkami zegara to szukane współrzędne punktu obliczasz ze wzorów
\(\displaystyle{ x=R\cos (450 ^{o}- \alpha )+x _{s} \\ \\
y=R\sin(450 ^{o}- \alpha )+y _{s}}\)
\(\displaystyle{ x=R\cos (450 ^{o}- \alpha )+x _{s} \\ \\
y=R\sin(450 ^{o}- \alpha )+y _{s}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Współrzędne punktu na okręgu.
Jest jedna pionowa prosta na płaszczyżnie. Zrobiłeś już coś sam, czy stale tylko pytasz i marudzisz?morqwe pisze:Jaką pionową? Przecinającą środek okręgu? Zależy, jakby tu ująć - z której strony.