Oblicz różnicę długości wektorów
Oblicz różnicę długości wektorów
Witam czy mógłby mi ktoś wyjaśnić na jakiej podstawie mam wyliczyć:
Zad 1.
\(\displaystyle{ \vec{|a|} = 13 \\
\vec{|b|}= 19 \\
\left| \vec{a} + \vec{b}\right| = 24}\)
oblicz \(\displaystyle{ \left| \vec{a}-\vec{b}\right|}\)
Zad. 2
\(\displaystyle{ \vec{|a|} = 4 \\
\vec{|b|} = 2 \\
\vec{|c|} = 3}\)
kąt pomiędzy \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c} = \frac{2\pi}{3}}\)
kąt pomiędzy \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c} = \frac{\pi}{4}}\)
oblicz \(\displaystyle{ \left( \vec{a}-\vec{b}\right)}\)
Proszę o pomoc.
Zad 1.
\(\displaystyle{ \vec{|a|} = 13 \\
\vec{|b|}= 19 \\
\left| \vec{a} + \vec{b}\right| = 24}\)
oblicz \(\displaystyle{ \left| \vec{a}-\vec{b}\right|}\)
Zad. 2
\(\displaystyle{ \vec{|a|} = 4 \\
\vec{|b|} = 2 \\
\vec{|c|} = 3}\)
kąt pomiędzy \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c} = \frac{2\pi}{3}}\)
kąt pomiędzy \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c} = \frac{\pi}{4}}\)
oblicz \(\displaystyle{ \left( \vec{a}-\vec{b}\right)}\)
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2016, o 00:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Oblicz różnicę długości wektorów
już poprawiłem bo jak zmieniałem dane przy użyciu Latexa to mi 3 uciekła
Oblicz różnicę długości wektorów
A mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić ? gdyż nie mam pojęcia jak się za to zabrać a bez problemu robię zadania podobno o wiele trudniejsze a przy tym zadaniu nie wiem co dalej.piasek101 pisze:No to szkic i post pod Twoim.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz różnicę długości wektorów
Naszkicuj dodawanie i na tym samym rysunku odejmowanie - zobaczysz długość jaką trzeba obliczyć oraz figury z jakich da się to zrobić.
Oblicz różnicę długości wektorów
Ok dzięki. A nie muszę jakos przejść z długości wektora na jego postać współrzednych punktowych ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Oblicz różnicę długości wektorów
Zadanie jest w zasadzie geometryczne - to dlatego Piasek101 namawiał Cię do zrobienia rysunku. W zadaniach tego rodzaju jest to nawet wskazane. Nie mieszaj do tego geometrii analitycznej.
Oblicz różnicę długości wektorów
Tylko że jak robię rysunek do plastyczny i prostej która przecina ją to wiem co robic a tu nic. Szczególnie przy 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Oblicz różnicę długości wektorów
\(\displaystyle{ |a-b|^2=(a-b)\circ(a-b)}\) -
\(\displaystyle{ |a+b|^2=(a+b)\circ(a+b)}\)
Może uda Ci się wyliczyć \(\displaystyle{ 2a\circ b}\)?
\(\displaystyle{ |a+b|^2=(a+b)\circ(a+b)}\)
Może uda Ci się wyliczyć \(\displaystyle{ 2a\circ b}\)?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2016, o 04:20 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.