Odleglosc miedzy prostymi skosnymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

Odleglosc miedzy prostymi skosnymi

Post autor: cz0rnyfj »

Cześć,
mam takie o to zadanko:

Oblicz odległość między prostymi skośnymi:

\(\displaystyle{ l _{1}: \begin{cases} x = 0 \\ z = 1 \end{cases}}\)

i

\(\displaystyle{ l_{2}: \begin{cases} x + y = 1 \\ z = 0 \end{cases}}\)

Proszę o wskazówki, ponieważ nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Odleglosc miedzy prostymi skosnymi

Post autor: SlotaWoj »

Znajdujesz równanie płaszczyzny zawierającą jedna z prostych i równoległą do drugiej (jeśli jest nieskończenie wiele takich płaszczyzn, to proste nie są skośne tylko równoległe, a gdy takiej płaszczyzny nie ma, to proste się przecinają) i obliczasz odległość między ta płaszczyzną i drugą prostą.
ODPOWIEDZ