Tak jak w treści. Trzeba zbadac wzajemne położenie trzech płaszczyzn. Z dwoma nie ma problemu, ale jak dochodzi trzeci, to nawet nie wiem, jak ruszyć.
\(\displaystyle{ 2x+y-z-6=0\\
x+3z-2=0\\
3x+2y-4z-1=0}\)
Zbadać wzajemne położenie trzech płaszczyzn
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 21 lis 2015, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 19 razy
Zbadać wzajemne położenie trzech płaszczyzn
Ostatnio zmieniony 12 paź 2016, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Zbadać wzajemne położenie trzech płaszczyzn
Dla trzech różnych płaszczyzn możliwych jest pięć przypadków:
- Wszystkie trzy mają jeden punkt wspólny.
- Wszystkie trzy przecinają się wzdłuż jednej prostej.
- Parami przecinają się wzdłuż trzech różnych prostych równoległych.
- Dwie są równoległe i przecięte trzecią.
- Wszystkie trzy są równoległe.