Prostopadłe wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Prostopadłe wektory

Post autor: Milczek »

Mamy dwa wektory \(\displaystyle{ u=[a^2,1],w=[1,a]}\). Z własności iloczynu skalarnego tych wektorów mamy że są one prostopadłe gdy \(\displaystyle{ a^2+a=0}\) czyli \(\displaystyle{ a=0 \vee a=-1}\).
Teraz analogicznie , są one równoległe gdy\(\displaystyle{ a^2-a=0}\) czyli \(\displaystyle{ a=0 \vee a=1}\).

Wychodzi mi że dla \(\displaystyle{ a=0}\) są one równoległe a zarazem prostopadłe.. czy ja czegoś nierozumiem(widocznie).?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Prostopadłe wektory

Post autor: a4karo »

A z czego otrzymujesz taki właśnie warunek równoległości? Bo wektory \(\displaystyle{ [1,0]}\) i \(\displaystyle{ [0,1]}\) na oko są słabo równoległe.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Prostopadłe wektory

Post autor: Milczek »

Warunek równoległości wektorów to \(\displaystyle{ a_{1}b_{2}-a_{2}b_{1}=0}\). Faktycznie , nie wiem czemu tak uwziąłem się na \(\displaystyle{ a_{1}b_{1}-a_{2}b_{2}=0}\), co wynika z niedostatecznego rozumienia. Dziękuje za pomoc.

A i rzeczywiście trochę za mocny ten kąt prosty w równoległości powyższych wektorów.
ODPOWIEDZ