Promień okręgu wpisanego w romb
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Promień okręgu wpisanego w romb
Promień okręgu wpisanego w romb \(\displaystyle{ ABCD}\) jest równy \(\displaystyle{ r = 2}\), a współrzędne końców przekątnej \(\displaystyle{ AC}\) są następujące \(\displaystyle{ A(-2,3), C(4,-1)}\). Oblicz wspolrzedne punktow \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ D}\).
Ostatnio zmieniony 21 sty 2016, o 13:23 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Promień okręgu wpisanego w romb
Jeżeli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}AC=x}\) a polowe drugiej przekątnej to \(\displaystyle{ y}\), wysikość trójkąta \(\displaystyle{ BSC=r}\) bok rombu \(\displaystyle{ a}\) to
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}ra= \frac{1}{2}xy \\ x^2+y^2=a^2 \end{cases}}\)
Wyliczasz \(\displaystyle{ a}\), potem dwa okręgi o środkach w \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}ra= \frac{1}{2}xy \\ x^2+y^2=a^2 \end{cases}}\)
Wyliczasz \(\displaystyle{ a}\), potem dwa okręgi o środkach w \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\)