trójkat równoramienny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

trójkat równoramienny

Post autor: monikap7 »

W trójkącie równoramiennym ABC, w którym \(\displaystyle{ |AC| = |BC|}\), bok AB zawiera się w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y = 2x - 7}\). Wyznacz wspólrzędne punktów A i B mając dane \(\displaystyle{ C = (0, 3)}\) i \(\displaystyle{ tg |∢ACB| = \frac{4}{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkat równoramienny

Post autor: piasek101 »

Szukasz prostej prostopadłej do danej - idącą przez C.

Punkt przecięcia danej ze znalezioną to D.

Trójkąt ACD jest prostokątny, a kąt przy wierzchołku C to połowa tego z zadania.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

trójkat równoramienny

Post autor: monikap7 »

\(\displaystyle{ D=(4,1)}\) tak?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2016, o 18:15 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedyncze symbole także zapisuj z użyciem LateXa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkat równoramienny

Post autor: piasek101 »

Narysuj na kartce w kratkę i sprawdź. Przecież ja nie robię.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

trójkat równoramienny

Post autor: monikap7 »

co dalej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkat równoramienny

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze:Trójkąt ACD jest prostokątny, a kąt przy wierzchołku C to połowa tego z zadania.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

trójkat równoramienny

Post autor: Ania221 »

Oznacz ramiona \(\displaystyle{ AC=BC=b}\) a \(\displaystyle{ AD=DB=a}\)
Wylicz z tw cosinusów zależność między \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od prostej \(\displaystyle{ AB}\). Z trójkąta ADC wylicz \(\displaystyle{ a}\).

Punkty wspólna okręgu o środku w \(\displaystyle{ D}\) i prostej AB to wierzchołki \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

trójkat równoramienny

Post autor: monikap7 »

nie rozumiem tego tw. cosinusow. z ktorego trojkata obliczac o twierdzenie??
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

trójkat równoramienny

Post autor: Ania221 »

Z tr \(\displaystyle{ ABC}\) bo masz podany cos kąta \(\displaystyle{ ACB}\)
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

trójkat równoramienny

Post autor: monikap7 »

wyszlo mi:
\(\displaystyle{ 2a^2=b^2-b^2cos \beta}\)
co dalej?
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

trójkat równoramienny

Post autor: Ania221 »

Musisz podnieść do kwadratu cały bok.

Dalej
Ania221 pisze: Wylicz z tw cosinusów zależność między \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od prostej \(\displaystyle{ AB}\). Z trójkąta ADC wylicz \(\displaystyle{ a}\).

Punkty wspólna okręgu o środku w \(\displaystyle{ D}\) i prostej AB to wierzchołki \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

trójkat równoramienny

Post autor: janusz47 »

Wykonujemy rysunek.

Znajdujemy równanie prostej \(\displaystyle{ y_{p}}\) prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ y = 2x- 7}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ C(0,3).}\)

Obliczamy współrzędne punktu S- przecięcia prostych \(\displaystyle{ y , y_{p}}\) - spodek wysokość trójkąta.

Obliczamy długość odcinka \(\displaystyle{ SC}\) - długość wysokości trójkąta \(\displaystyle{ h.}\) - jako odległości dwóch punktów albo ze wzoru na odległość punktu od prostej.

Ze wzoru na tangens miary kąta podwojonego obliczamy wartość tangensa kąta \(\displaystyle{ C/2.}\)

Mając wartość tangensa kąta \(\displaystyle{ \frac{C}{2}}\) - z trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ CSA}\) lub \(\displaystyle{ CSB}\) obliczamy długość odcinka \(\displaystyle{ SA}\) lub \(\displaystyle{ SB}\) równą \(\displaystyle{ d=SA=SB.}\)

Mając współrzędne punktu \(\displaystyle{ S}\) i długość odcinka \(\displaystyle{ d}\) piszemy równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ S}\) i promieniu \(\displaystyle{ d.}\)

Rozwiązujemy układ równań złożony z równania okręgu i równania prostej \(\displaystyle{ y,}\)
otrzymując w ten sposób współrzędne wierzchołków A , B trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ ABC.}\)
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

trójkat równoramienny

Post autor: monikap7 »

dziwne to zadanie, chyba sobie je odpuszcze
ODPOWIEDZ