Równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
naczelnynieuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 15 lis 2015, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt.

Post autor: naczelnynieuk »

Zadanie :

Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2+y^2=5}\)
przechodzącej przez punkt B = (0, 5)

S = (0, 0)
B = (0, 5)

równanie prostej SB to : x=0

więc jeżeli styczna ma przechodzić przez ten punkt oraz być prostopadła do prostej SB to równanie stycznej musi być równe y=5

A teraz dlaczego to jest zle rozumowanie ?
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt.

Post autor: AndrzejK »

A dlaczego ma być prostopadła to prostej \(\displaystyle{ SB}\)? Prosta nie jest styczna w punkcie \(\displaystyle{ B}\), tylko przechodzi przez ten punkt, a to znacząca różnica.
ODPOWIEDZ