Dzień dobry ,
Mam zaliczenie z matmy i nie potrafię rozwiązać tych dwóch zadań , czy mógłby mi ktoś rozwiązać te zadania ? , bardzo będę wdzięczny.
Zadanie nr. 1
\(\displaystyle{ A = ( -4 , -2 ), B = ( 3 , 1 ), C = ( -1 , 4 )}\)
a) napisz równanie wysokości poprowadzonej z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\)
b) oblicz obwód \(\displaystyle{ ABC}\)
Zadanie nr. 2
Napisz równanie prostej prostopadłej i równoległej do prostej \(\displaystyle{ 3x + 2y - h = 0}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A = ( -1 , 2 )}\) .
Dziękuję za pomoc.
Geometria analityczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 sty 2016, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
Geometria analityczna
Ostatnio zmieniony 16 sty 2016, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
Geometria analityczna
Zad 1
a) Wyznacz prostą przechodzącą przez punkty \(\displaystyle{ A i B}\) i prostą prostopadłą do niej przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ C}\)
b) Oblicz długość każdego z wektorów \(\displaystyle{ \vec{AB} , \vec{BC} , \vec{AC}}\) i dodaj je.
Zad 2
Podstaw do równania współrzędne punktu, wyliczysz z tego \(\displaystyle{ h,}\) a później już chyba wiesz.
a) Wyznacz prostą przechodzącą przez punkty \(\displaystyle{ A i B}\) i prostą prostopadłą do niej przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ C}\)
b) Oblicz długość każdego z wektorów \(\displaystyle{ \vec{AB} , \vec{BC} , \vec{AC}}\) i dodaj je.
Zad 2
Podstaw do równania współrzędne punktu, wyliczysz z tego \(\displaystyle{ h,}\) a później już chyba wiesz.