Witam. Przygotowywuję się do olimpiady i natrafiłem na zadanie, w którym nie za bardzo wiem co zrobić.
Niech \(\displaystyle{ P}\) będzie izometrycznym przekształceniem płaszczyzny, w którym obrazem wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\) jest wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)=x^2+x+1}\) Znajdź to przekształcenie. Nie napotkałem nigdy na takie zadanie, i mam problem jak to zrobić.
Izometryczne Przekształcenie
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Izometryczne Przekształcenie
\(\displaystyle{ g(x)=(x+ \frac{1}{2} )^2+ \frac{3}{4}}\)
Szukaną izometrią jest translacja o wektor \(\displaystyle{ \left[\frac{-1}{2},\frac{3}{4} \right]}\)
Szukaną izometrią jest translacja o wektor \(\displaystyle{ \left[\frac{-1}{2},\frac{3}{4} \right]}\)