Punkt wspólny prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Chimera-1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 gru 2015, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Punkt wspólny prostych

Post autor: Chimera-1996 »

Znaleźć punkt wspólny prostych


\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t+1\\y=t-3\end{cases}}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{cases} x=3t+4\\y=t\end{cases}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Punkt wspólny prostych

Post autor: piasek101 »

Np zrób postacie ogólne i wyznacz rozwiązując ich układ.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Punkt wspólny prostych

Post autor: a4karo »

Przede wszystkim to \(\displaystyle{ t}\) w obu wzorach to nie to samo \(\displaystyle{ t}\). JAk oznaczysz je inaczej (np \(\displaystyle{ s}\)), to masz już gotowy układ równan, ze zmiennymi \(\displaystyle{ t,s}\). Jego rozwiązanie pozwoli wyznaczyć punkt przecięcia
ODPOWIEDZ