Równanie hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Boagcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2011, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Boagcz »

Hiperbola ma ogniska \(\displaystyle{ F_1 = (−5, 0) , F_2 = (5, 0)}\) oraz przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P = (3 \sqrt{5}, 4)}\). Podać równanie hiperboli.

Próbuję znaleźć a i b z takiego układu równań, ale mi nie wychodzi.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{45}{a^2} - \frac{16}{b^2} = 1\\
a^2 + b^2 = 25 \end{cases}}\)


Teoretycznie prawidłowa odpowiedź(wydaje mi się, że jest zła):
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{9} - \frac{y^2}{4} = 1}\)

Jakieś wskazówki ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równanie hiperboli

Post autor: kropka+ »

Odpowiedź jest zła, bo drugie równanie nie jest spełnione.

\(\displaystyle{ a ^{2}=43- 2 \sqrt{181}\\
b ^{2} = -18+2 \sqrt{181}}\)
Boagcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 23 paź 2011, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Boagcz »

Tak mi się właśnie wydawało. Ale sposób rozwiązania jest właściwy ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równanie hiperboli

Post autor: kropka+ »

układ równań jest ok.
ODPOWIEDZ