Pytanie jest dosyć proste, ale mam problem, przy obliczaniu równań płaszczyzn:
czy można powiedzieć, że płaszczyzna \(\displaystyle{ -4y-4z-4=0}\) będzie tą samą płaszczyzną co \(\displaystyle{ -y-z-1=0}\)?
Jeżeli tak, to czy można także powiedzieć, że płaszczyzna \(\displaystyle{ 3x-7y+5z+3=0}\) to ta sama, co \(\displaystyle{ -3x+7y-5z-3=0}\) tylko jakoś odwrócona?
Liczę zadania z płaszczyzn i mam ciągle ten sam problem, że wychodzą mi liczby przed współczynnikami - nie widzę nigdzie żadnego błędu, każde mnożenie wektorowe sprawdzam z wolframem, czy się aby nie pomyliłem.
Obliczenie równania płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Obliczenie równania płaszczyzny
Dwa pierwsze równania to ta sama płaszczyzna i dwa ostatnie równania również.
Tak jak \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{2}}\) to ta sama liczba.
Tak jak \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{2}}\) to ta sama liczba.