oblicz długość

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Marta01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2015, o 22:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

oblicz długość

Post autor: Marta01 »

Na wałek o średni \(\displaystyle{ d= 15 cm}\) jest nawijana folia o grubości \(\displaystyle{ k= 0.1 cm}\) , po nawinięciu foli na wałek
srednica wynosi \(\displaystyle{ D=50 cm}\) . ile wyniesie długość nawiniętej folii
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz długość

Post autor: piasek101 »

357518.htm

Albo przybliżając określić jak zmienia się długość przy kolejnym obrocie - w stosunku do poprzedniego - podciągnąć pod ciąg arytmetyczny.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

oblicz długość

Post autor: Dilectus »

Można też zauważyć, że przekrój nawiniętej folii jest spiralą arytmetyczną i policzyć jej długość. Liczbę warstw folii łatwo policzysz, jeśli wiesz, jaka jest początkowa i końcowa średnica.

ODPOWIEDZ