Witam , to mój pierwszy post może dobrze wybrałam dział bo jest ich sporo.
Dane , współrzędne punktu \(\displaystyle{ A =(-2300 , 300 , 450 )}\)
punkt \(\displaystyle{ C =( 630 , -590 , -1240)}\)
Przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) przechodzi prosta na której leży punkt \(\displaystyle{ B}\) oddalony od punktu \(\displaystyle{ A}\) o \(\displaystyle{ 250}\) ,
jak obliczyć współrzędne punktu \(\displaystyle{ B}\)
pozdrawiam
jak obliczyć punkt pośredni
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 gru 2015, o 22:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
jak obliczyć punkt pośredni
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, o 23:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
jak obliczyć punkt pośredni
Równanie prostej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-2300+(630+2300)t \\ y= 300 +(-590-300)t \\ z=450+(-1240-450)t \end{cases}}\)
Z treści zadania masz też:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=250 \\ \sqrt{\left[ -2300+(630+2300)t -(-2300)\right] ^2+\left[ 300 +(-590-300)t -300\right] ^2+\left[ 450+(-1240-450)t -450\right] ^2}=\\=250 \\
\left[ (630+2300)t\right] ^2+\left[ (-590-300)t ] ^2+\left[ (-1240-450)t \right] ^2=250^2}\)
Wylicz oba ,,t' i wstaw do równania prostej a dostaniesz współrzędne dwóch tu możliwych punktów B.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-2300+(630+2300)t \\ y= 300 +(-590-300)t \\ z=450+(-1240-450)t \end{cases}}\)
Z treści zadania masz też:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=250 \\ \sqrt{\left[ -2300+(630+2300)t -(-2300)\right] ^2+\left[ 300 +(-590-300)t -300\right] ^2+\left[ 450+(-1240-450)t -450\right] ^2}=\\=250 \\
\left[ (630+2300)t\right] ^2+\left[ (-590-300)t ] ^2+\left[ (-1240-450)t \right] ^2=250^2}\)
Wylicz oba ,,t' i wstaw do równania prostej a dostaniesz współrzędne dwóch tu możliwych punktów B.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
jak obliczyć punkt pośredni
Wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}}\) ma współrzędne:
Uwaga:
Mogą być dwa położenia punktu \(\displaystyle{ B}\):
- \(\displaystyle{ x_{AC}=x_C-x_A \\
y_{AC}=y_C-y_A \\
z_{AC}=z_C-z_A}\)
- \(\displaystyle{ \left|\overrightarrow{AC}\right|=\sqrt{x_{AC}^2+y_{AC}^2+z_{AC}^2}\)
Uwaga:
Mogą być dwa położenia punktu \(\displaystyle{ B}\):
- Po tej samej stronie punktu \(\displaystyle{ A}\) co punkt \(\displaystyle{ C}\).
- Po przeciwnej stronie punktu \(\displaystyle{ A}\) niż punkt \(\displaystyle{ C}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 gru 2015, o 22:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
jak obliczyć punkt pośredni
dziękuje za pomoc a mógłby mi ktoś to wprowadzić do excela bo jeszcze z wprowadzaniem wzorów mam problemy , w projekcie mam sporo podobnego liczenia to może trochę mi to pomoże
z góry dziękuje za pomoc
z góry dziękuje za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
jak obliczyć punkt pośredni
masz początek. Dorób resztę.
Będzie:
Będzie:
- \(\displaystyle{ B=A+t\cdot\overrightarrow{AC}}\)
- \(\displaystyle{ t=\pm\,\frac{250}{\big|\overrightarrow{AC}\big|}}\)