tójkąt prostokątny w R3

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

tójkąt prostokątny w R3

Post autor: karolynqaa »

Dobrać wartość parametru \(\displaystyle{ s \neq 0}\) tak, aby punkty:
\(\displaystyle{ A\left( 1,-1,1\right)}\), \(\displaystyle{ B\left( 2,1,-1\right)}\), \(\displaystyle{ C\left( 2+2s,1+s,-1+s\right)}\)
były wierzchołkami trójkąta prostokątnego.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

tójkąt prostokątny w R3

Post autor: SlotaWoj »

Iloczyn skalarny.

Możliwe będą dwa przypadki:
  1. Kąt prosty jest w wierzchołku C.
  2. Kąt prosty jest w wierzchołkach A albo B.
karolynqaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

tójkąt prostokątny w R3

Post autor: karolynqaa »

Nadal nie wiem co mam dalej z tym zrobić.

-- 23 gru 2015, o 10:50 --

Już wiem, Dziękuję
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

tójkąt prostokątny w R3

Post autor: SlotaWoj »

Czy wiesz co to jest

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_skalarny
dwóch wektorów i kiedy jest równy 0?
ODPOWIEDZ