Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
- bushido
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
Umiem wyznaczać współczynnik ale z tym mam problem. Wynik powinien wyjść -16.
\(\displaystyle{ A\left( \frac{1}{8} , 1{\frac{1}{2}}\right), B\left( \frac{1}{4} , -\frac{1}{2}\right)}\)
Korzystam ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{ -\frac{1}{2} - 1\frac{1}{2} }{ \frac{1}{4} - \frac{1}{8} } = \frac{-\frac{4}{2}}{ \frac{4}{32} } = -16}\)
--- udało mi się rozwiązać, z kalkulatore
\(\displaystyle{ A\left( \frac{1}{8} , 1{\frac{1}{2}}\right), B\left( \frac{1}{4} , -\frac{1}{2}\right)}\)
Korzystam ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{ -\frac{1}{2} - 1\frac{1}{2} }{ \frac{1}{4} - \frac{1}{8} } = \frac{-\frac{4}{2}}{ \frac{4}{32} } = -16}\)
--- udało mi się rozwiązać, z kalkulatore
Ostatnio zmieniony 17 gru 2015, o 23:47 przez bushido, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
Ja bym podstawił oba punkty do wzoru:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Dostałbym układ równań z którego wyliczyłbym \(\displaystyle{ a}\)
Tak też zrobiłem i wyszło mi -16.
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Dostałbym układ równań z którego wyliczyłbym \(\displaystyle{ a}\)
Tak też zrobiłem i wyszło mi -16.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
Temat zadania ma być kompletny, abyśmy niczego nie musieli się domyślać.
Masz określić współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) o podanych współrzędnych.
Skąd takie ułamki w liczniku i mianowniku?
Wzór jest taki:
To co zaproponował Strażnik Teksasu też może być.
Jego sposób sprowadza się do rozwiązania układu dwóch równań liniowych zmiennych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Masz określić współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) o podanych współrzędnych.
Skąd takie ułamki w liczniku i mianowniku?
Wzór jest taki:
- \(\displaystyle{ m=\tg\alpha=\frac{y_B-y_A}{x_B-x_A}}\)
To co zaproponował Strażnik Teksasu też może być.
Jego sposób sprowadza się do rozwiązania układu dwóch równań liniowych zmiennych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Ostatnio zmieniony 17 gru 2015, o 23:50 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
- bushido
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
jak to zrobiłeś ?Straznik Teksasu pisze:Ja bym podstawił oba punkty do wzoru:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Dostałbym układ równań z którego wyliczyłbym \(\displaystyle{ a}\)
Tak też zrobiłem i wyszło mi -16.
Tak, omyłkowo źle podstawiłem. Udało mi się rozwiązać zadanie.SlotaWoj pisze:Temat zadania ma być kompletny, abyśmy niczego nie musieli się domyślać.
Masz określić współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) o podanych współrzędnych.
Skąd takie ułamki w liczniku i mianowniku?
Wzór jest taki:
- \(\displaystyle{ m=\tg\alpha=\frac{y_B-y_A}{x_B-x_A}}\)
Temat zadania jest kompletny, dosłownie treść przepisana z książki.
Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Poznałbym chętnie jeszcze ten drugi sposób.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2015, o 23:54 przez bushido, łącznie zmieniany 1 raz.
- bushido
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
qui rogat, non errat - kto pyta nie błądziSlotaWoj pisze:A nie za dużo tych pytań? Pomyśl. To nie boli.
edit: już sobie poradziłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{3}{2} =a\cdot \frac{1}{8}+b \\- \frac{1}{2}=a\cdot \frac{1}{4} +b\end{cases}}\)
Wyliczam \(\displaystyle{ a}\)
Wyliczam \(\displaystyle{ a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
Strażnik Teksasu był tak łaskawy i odpowiedział na Twoje pytanie. A ja miałem nadzieję, że potraktowawszy Cię „nieco szorstko” podrażnię Twoją ambicje, zmobilizuję i sam do tego dojdziesz. Toć to poziom gimnazjum.
- bushido
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 gru 2014, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
I stało się tak, nim Strażnik Teksasu napisał sam do tego doszedłem. Poziom jak poziom, w gimnazjum to ja łobuzem byłem.SlotaWoj pisze:Strażnik Teksasu był tak łaskawy i odpowiedział na Twoje pytanie. A ja miałem nadzieję, że potraktowawszy Cię „nieco szorstko” podrażnię Twoją ambicje, zmobilizuję i sam do tego dojdziesz. Toć to poziom gimnazjum.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej
Sposób dla niegimnazjalistów
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ y^{'}=a}\)
\(\displaystyle{ y^{'}= \frac{dy}{dx}= const.=\frac{ y_{B} -y _{A} }{x _{B} -x_{A}}}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ y^{'}=a}\)
\(\displaystyle{ y^{'}= \frac{dy}{dx}= const.=\frac{ y_{B} -y _{A} }{x _{B} -x_{A}}}\)