Polecenie: Pod jakim kątem widać okrąg \(\displaystyle{ o:}\) \(\displaystyle{ x^2+y^2-8y+11=0}\) z punktu \(\displaystyle{ P(1,1)}\)
Czy dobrze rozumiem, że środek będzie miał współrzędne \(\displaystyle{ S(0,4)}\)?
Jak to potem obliczyć? Prosiłbym o wytłumaczenie.
Kąt pod jakim widać okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Kąt pod jakim widać okrąg
Zrobiłem to, lecz wyznaczając równania dwóch stycznych i z warunku prostopadłości można było zauważyć, że jest tam kąt prosty.
Jest jakaś szybsza metoda?
Jest jakaś szybsza metoda?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Kąt pod jakim widać okrąg
Jasne, że jest: w trójkącie prostokątnym), który łączy środek okręgu \(\displaystyle{ O}\) z punktem \(\displaystyle{ P}\) i punktem styczności masz dane: przeciwprostokątną \(\displaystyle{ OR}\) i jedna przyprostokątną, więc wyliczysz kąt przy\(\displaystyle{ p}\). Cały za kąt miedzy stycznymi to dwa razy ten kąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Kąt pod jakim widać okrąg
\(\displaystyle{ |OP| = \sqrt{10}}\)
r = \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{ \sqrt{5} }{ \sqrt{10} } = \frac{ \sqrt{15} }{ \sqrt{10} }}\)
Właśnie ten sposób na samym początku odrzuciłem ze względu na niepasujące liczby.
r = \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{ \sqrt{5} }{ \sqrt{10} } = \frac{ \sqrt{15} }{ \sqrt{10} }}\)
Właśnie ten sposób na samym początku odrzuciłem ze względu na niepasujące liczby.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Kąt pod jakim widać okrąg
-- 13 gru 2015, o 17:34 --
Przecież kąt prosty jest przy punkcie styczności, a nie w \(\displaystyle{ O}\). I dlaczego \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{ \sqrt{10} } = \frac{ \sqrt{15} }{ \sqrt{10} }}\) ??
Przecież kąt prosty jest przy punkcie styczności, a nie w \(\displaystyle{ O}\). I dlaczego \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{ \sqrt{10} } = \frac{ \sqrt{15} }{ \sqrt{10} }}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Kąt pod jakim widać okrąg
Ale babol
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{10}} = \frac{\sqrt{50}}{10} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
licząc sinusa wychodzi...
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{10}} = \frac{\sqrt{50}}{10} = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
licząc sinusa wychodzi...