Równanie krzywej przechodzącej przez środki okręgów.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kuber19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 wrz 2015, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie krzywej przechodzącej przez środki okręgów.

Post autor: Kuber19 »

Dany jest zbiór trójkątów o wspólnym wierzchołku \(\displaystyle{ A=(0,6)}\). Boki tych trójkątów przeciwległe wierzchołkowi A zawierają się w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=-2}\) i każdy z nich ma długość \(\displaystyle{ 4}\). Napisz równanie krzywej, która jest zbiorem środków okręgów opisanych na tych trójkątach. Zadanie ze starej matury, nie wiem jak zrobić, próbowałem coś z symetralną, ale nie mogę dokończyć, poradzi ktoś?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Równanie krzywej przechodzącej przez środki okręgów.

Post autor: kerajs »

Kuber19 pisze: Próbowałem coś z symetralną, ale nie mogę dokończyć, poradzi ktoś?
To dobry pomysł. Trzeba cierpliwie doliczyć zadanie do końca.


Ja za punkty podstawy przyjąłem : \(\displaystyle{ B=(k,-2) \ , \ C=(k+4,-2)}\). Symetralna podstawy to \(\displaystyle{ x=k+2}\)
Środek odcinka AB : \(\displaystyle{ ( \frac{k}{2}.2 )}\)
Prosta przechodząca przez punkty A i B to : \(\displaystyle{ y= \frac{8}{-k}x+6}\)
Symetralna odcinka AB : \(\displaystyle{ y= \frac{k}{8}x+2- \frac{k^2}{16}}\)
Przecięcie obu znanych symetralnych : \(\displaystyle{ \left( k+2, \frac{k^2+4k+32}{16}\right)}\)
co oznacza, że środki okręgów leżą na krzywej zadanej parametrycznie :
\(\displaystyle{ x=k+2 \wedge y= \frac{k^2+4k+32}{16}}\)
Pozbywając się parametru k uzyskuje się równanie krzywej:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{16}x+ \frac{28}{16}}\)


Ps. A ta stara matura jest jak bardzo stara?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równanie krzywej przechodzącej przez środki okręgów.

Post autor: norwimaj »

Pytanie premia: znaleźć ognisko i kierownicę tej paraboli.
Kuber19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 17 wrz 2015, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie krzywej przechodzącej przez środki okręgów.

Post autor: Kuber19 »

Chyba 76 rok :p Dzięki wyszło mi tak samo jak dokończyłem
ODPOWIEDZ