przekształcenia płaszczyzny, składanie przekształceń

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
janko2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 lip 2007, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

przekształcenia płaszczyzny, składanie przekształceń

Post autor: janko2 »

Zad. 1
Sprawdź, że złożenie FGF^{-1}jest odbiciem w prostej x+y=c, jeśli F jest przesunięciem o wektor\(\displaystyle{ {0\choose c}}\), a G odbiciem w prostej x+y=0


zad.3
Przedstaw izometrię przeprowadzającą punkt A=(0,1) na punkt A'=(2,0), punkt B=(0,0) na B'=(2,-1) oraz C=(1,0) na C'=(1,-1) jako złożenie odbić.

[ Dodano: 26 Lipca 2007, 19:46 ]
zad.4
S1 jest odbiciem w prostej y=0. Podaj takie odbicie S2, że złożenie S2S1 jest
a) obrotem wokół punktu (0,0) o kąt 90°
b) przesunięciem o wektor \(\displaystyle{ {1\choose 4}}\)
ODPOWIEDZ