Środek symetrii krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Środek symetrii krzywej
Zbadać, czy krzywa opisana podanym równaniem posiada środek symetrii. Jeśli tak, to wyznaczyć współrzędne tego środka.
a) \(\displaystyle{ 5x^{2}+12xy-22x-12y-19=0,}\)
b) \(\displaystyle{ 9x^{2}+24xy+16y^{2}-230x+110y-475=0.}\)
Jak się zabrać za to zadanie? Bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak rozwiązać to zadanie.
a) \(\displaystyle{ 5x^{2}+12xy-22x-12y-19=0,}\)
b) \(\displaystyle{ 9x^{2}+24xy+16y^{2}-230x+110y-475=0.}\)
Jak się zabrać za to zadanie? Bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak rozwiązać to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Środek symetrii krzywej
Najpierw tak, żeby się pozbyć wyrazu z \(\displaystyle{ xy,}\) na przykład tak:
\(\displaystyle{ (3x+2y)^2-(2x)^2-6(3x+2y)-2(2x)-19=0.}\)
Podstawienie liniowe zachowuje środek odcinka, więc można podstawić:
\(\displaystyle{ \begin{cases}s=3x+2y\\t=2x\end{cases}}\)
i dalej wyznaczać środek symetrii na nowych zmiennych.
\(\displaystyle{ (3x+2y)^2-(2x)^2-6(3x+2y)-2(2x)-19=0.}\)
Podstawienie liniowe zachowuje środek odcinka, więc można podstawić:
\(\displaystyle{ \begin{cases}s=3x+2y\\t=2x\end{cases}}\)
i dalej wyznaczać środek symetrii na nowych zmiennych.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 paź 2013, o 23:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Środek symetrii krzywej
A jak wyznaczyć ten środek symetrii? Pierwszy raz się spotkałam się z takim zadaniem i naprawdę nie wiem jak to się robi, dlatego bardzo bym prosiła o wytłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy