Zadanie o okregu uklad rownan

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie o okregu uklad rownan

Post autor: szczepanik89 »

Rozwiaz uklad rownan
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4\\(x-3)^{2} + (y-3)^{2} =2\end{array}}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Zadanie o okregu uklad rownan

Post autor: Tristan »

Pozwolę sobie bez używania interpretacji geometrycznej. Z drugiego równania mamy, że \(\displaystyle{ x^2 +y^2 -6(x+y) +18=2}\), czyli \(\displaystyle{ x^2 +y^2=6(x+y)-16}\), więc \(\displaystyle{ 4=6(x+y)-16}\), a stąd \(\displaystyle{ 20=6(x+y)}\). Mamy więc, że \(\displaystyle{ y=\frac{10}{3} - x}\) i teraz podstawiamy to do pierwszego równania. Dalej już prosto.
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie o okregu uklad rownan

Post autor: szczepanik89 »

wyjdzie ze brak jest rozwiazan prawda? zrobilem wczesniej identycznie jak ty ale nie bylem pewien w interpretacji geometrycznej wychodzi ze okregi sa rozlaczne zewnetrznie
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Zadanie o okregu uklad rownan

Post autor: Tristan »

W istocie, dostajemy równanie kwadratowe \(\displaystyle{ x^2 - \frac{10}{3} x + \frac{32}{9}=0}\), którego wyróżnik jest ujemny. A co do interpretacji geometrycznej, to mamy dwa okręgi. Jeden z nich ma środek w punkcie (0,0) i promień długości 2, a drugi ma środek w punkcie (3,3) i promień długości \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Ponieważ długość sumy promieni jest mniejsza od długości między punktami (0,0) i (3,3), więc okręgi nie mają żadnych punktów wspólnych, bo są rozłączne zewnętrznie.
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie o okregu uklad rownan

Post autor: szczepanik89 »

no dokladnie ;D dzieki i buzka za pomoc
ODPOWIEDZ