Dwa przeciwlegle wierzcholki kwadratu ABDC to punkty A=(-5,6) i C=(3,-2). Napisz rownanie okregu wspisanego i opisanego na tym kwadracie.
pomocy nie mam pojecia co mam z tym zrobic nie wiem jak
Kwadrat i okregi
- szczepanik89
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
- Kostek
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 19:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sidzina/Kraków
- Pomógł: 21 razy
Kwadrat i okregi
Srodek okregu i wpisanego i opisanego bedzie w punkcie \(\displaystyle{ O=(-1;2)}\)
a promien opisanego to bedzie polowa dlugosci AB czyli \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}}\)
Promien okregu wpisanego bedzie rowny (z tw. Pitagorasa) \(\displaystyle{ \sqrt{32-16}=4}\). Rownania beda mialy postac
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-2)^2=32}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-2)^2=16}\)
a promien opisanego to bedzie polowa dlugosci AB czyli \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}}\)
Promien okregu wpisanego bedzie rowny (z tw. Pitagorasa) \(\displaystyle{ \sqrt{32-16}=4}\). Rownania beda mialy postac
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-2)^2=32}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^{2}+(y-2)^2=16}\)