styczna do elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
xy-owski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2015, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

styczna do elipsy

Post autor: xy-owski »

elipsa przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A(1, \frac{1}{3})}\)
wyznaczyć rowananie stycznej w punkcie \(\displaystyle{ A}\) jezeli \(\displaystyle{ W_{1}(-1,-1)}\) oraz \(\displaystyle{ W_{2}(5,-1)}\) sa wierzcholkami tej elips
wyliczylem \(\displaystyle{ a=3}\) jako polowe odleglosci miedzy wierzcholkami ,
srodek,
\(\displaystyle{ b=2}\) ze wzoru podstawiajac punkt \(\displaystyle{ A}\) do wzoru ogolnego ,
potem styczna z \(\displaystyle{ \frac{(x_{1}-x_{0})(x-x_{0})}{a^{2}} + \frac{(y_{1}-y_{0})(y-y_{0})}{b^{2}}=1}\)
ale równanie stycznej daje sprzeczność po podstawieniu punktu \(\displaystyle{ A}\)
jakaś pomoc?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

styczna do elipsy

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ b\neq 2}\)
ODPOWIEDZ