Współrzędne środka okręgu wpisanego/opisanego na trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Współrzędne środka okręgu wpisanego/opisanego na trójkącie

Post autor: norbi1952 »

Witam. Mam trójkąt o współrzędnych \(\displaystyle{ A(0,6)}\), \(\displaystyle{ B(2,0)}\) oraz \(\displaystyle{ C(8,2)}\). W jaki sposób mogę obliczyć współrzędne środka okręgu wpisanego/opisanego na nim? Proszę o jak najprostszy sposób. Próbowałem to rozwiązać na podstawie kilku przykładów znalezionych w internecie, lecz odpowiedzi zawsze wychodziły inne niż powinny.

Wiem, że współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie mają być następujące: \(\displaystyle{ S(4,4)}\).
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

Współrzędne środka okręgu wpisanego/opisanego na trójkącie

Post autor: Yelon »

Okrąg wpisany w trójkąt, ma środek na przecięciu dwusiecznych.

Skorzystaj z twierdzenia o dwusiecznej: ... k%C4%85cie

Wydaje mi się, że jeśli masz wierzchołki trójkąta, to z pomocą tego twierdzenia, wzoru na długość odcinka przy danych końcach oraz wzoru prostą przechodzącą przez dwa punkty; możesz wyliczyć punkt przecięcia dwusiecznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Współrzędne środka okręgu wpisanego/opisanego na trójkącie

Post autor: a4karo »

Dwusieczne ciężko się liczy. Okrąg wpisany jest styczny do boków w punktach, które dzielą boki na odcinki o długościach: \(\displaystyle{ a=p+b, b=q+r, c=r+p}\). Wylicz te odcinki i poprowadż przez te punkty proste prostopadłe do boków. Ich punkt przecięcia to środek .

Z okręgiem opisanym jest jeszcze prosciej: symetralne boków.
amellana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 lis 2015, o 11:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszaa

Współrzędne środka okręgu wpisanego/opisanego na trójkącie

Post autor: amellana »

Dla trójkąta ABC o bokach BC = a, CA = b, AB = c i o współrzędnych wierzchołków: A(x1, y1), B(x2, y2) i C(x3, y3), wzór na środek okręgu wpisanego (x, y) to

\(\displaystyle{ x = (ax1 + bx2 + cx3)/(a + b + c)}\)
\(\displaystyle{ y = (ay1 + by2 + cy3)/(a + b + c)}\)
ODPOWIEDZ